Politický feminismus ženy nepodporuje

1. 10. 2014 22:43:19
V posledních 10 letech vidíme v několika populárně kulturních odvětvích propagaci posilování statusu ženy. Zaměřuje se na to západní populární muzika (Christina Aguilera, aktuálně také Nicki Minaj, Lorde nebo Beyonce), slavné herečky se snaží jít hlasitě příkladem v emancipaci žen, několik liberálních novinářů volá ve svých sloupcích po rovném politickém a ekonomickém zastoupení pohlaví. Tento společenský trend naneštěstí reflektovala i státní moc. Na státních univerzitách se feminismus stal součástí výuky politologie a sociologie a jako snadno uchopitelné téma pro voliče si jej daly do programu liberálně levicové politické strany.

Problém feminismu je, že se vesměs jedná o ideologii kritiky poměrů, která sice upozorňuje na ekonomickou, politickou a společenskou nerovnost žen, ale už nenabízí jednoznačné řešení.

Liberální levicové strany se tedy snaží zavádět různé formy vlastních nápadů. Tak nám vznikly invence jako kvóty na politických kandidátkách, kvóty na zastoupení ve vysokých politických postech, kvóty na postavení žen v akciových společnostech nebo výstavba ministerstev pro rovnost.

Jsem silně pro aktivní angažování se žen, i proti stereotypům, které panují ve společnosti, jsem ale zásadně proti snahám evropských vlád a úředníků do tohoto problému zasahovat. Zkusím do několika bodů shrnout hlavní argumenty proti genderové politice, prezentované liberálně levicovými stranami:

1) Kvóty jsou pro silnou ženu urážející. Ambiciózní žena nepotřebuje kvóty, aby se dostala do funkce, stačí jí inteligence a tvrdá práce, kvóta je spíše skvělý způsob, jak její úsilí naopak znevážit.

2) Zasahování státní moci napáchalo v tomto směru už značnou škodu. Evropská unie minulý rok například zakázala rozlišovat pojistné smlouvy na automobily podle pohlaví. Trh běžně nabízel ženám výhodnější pojištění na základě statistických údajů, že způsobují méně nehod. Kvůli zákazu rozlišování pojišťovny samozřejmě ženám pojištění zdražily.

3) Dotační programy, které je možné čerpat z EU na genderové projekty mají tendenci diskriminovat muže. Například v rámci kulturně společenské větve programu Horizon 2020 už bylo vyhověno několika projektům na vzdělávání žen političek. Povolit účast na těchto projektech jen ženám není rovnost, kterou EU tak prosazuje.

4) Narodit se jako žena není dovednost, za kterou má dotyčná požadovat zvýhodnění. Není to nic, o co se člověk zasloužil nebo na čem pracoval. Podle téhle logiky můžu požadovat zvýhodnění za to, že jsem se narodila s hnědými vlasy. Úplné rovnosti platů se navíc nedosáhne nikdy, budeme požadovat vyrovnání i pro muže, až je jednou ženy předeženou?

5) Strany si samy regulují počet žen na kandidátkách právě proto, že žen je málo a tím mají i privilegovanější postavení, a jsou tak dosazovány na vyšší místa. I bez kvót. Je navíc mýtus, že více žen znamená i lepší vedení. Jsou schopné i méně schopné ženy, tak jako jsou schopní či méně schopní muži. Podobná logika funguje i v korporacích.

5) Říkat zaměstnavatelům, koho zaměstnat, je proti svobodě volby. Vím, že tento argument je značně nepopulární. Ale jakmile začneme jednou zasahovat do toho, koho má člověk zaměstnávat, stáváme se částečně diktaturou. Navíc tak poštveme zaměstnavatele proti této určité skupině. Takové vnucování není progresivní, je to naopak krok zpět. To, že se strana Ženská iniciativa, která byla nově zvolena do Europarlamentu ve Švédsku, přidala do europarlamentní komunistické frakce, není náhoda.

6) Aby se realizovaly všechny body, které vymýšlejí tato politická hnutí, je samozřejmě nutné zvýšit byrokracii. Tak vzniká ministerstvo pro rovné příležitosti, komisař pro rovnost v EU a v Belgii například nově i ministerstvo pro ženy. Je hezké, že žijeme v době, kdy si můžeme dovolit takto rozhazovat z děravé státní pokladny na budování dalších a dalších úřadů.

7) Na závěr je třeba říct, že v západních zemích má jakákoliv žena právo se postavit proti diskriminaci a požadovat soudní líčení. Chceme práva i zachování rovnosti příležitostí. Je tedy důležité, že tady ta možnost je. Je ale otázkou, zda boj za rovnost už v našich společnostech není dokončen a jestli další „boje“ už nejsou spíše populistickou snahou „konat rovnost“ dále a dále za každou cenu.

Věřím, že feministická hnutí mají svým způsobem dobrý záměr. Dělají důležitou osvětovou práci o diskriminaci žen v rozvojových zemích a tu a tam vznikne i nějaký mediální tlak na tamní režim. Ve svobodných zemích je to ale jinak. Rovnost příležitostí a práv vede k demokracii. Politicko-ekonomické rovnostářství ale vede k omezování svobody, pozitivní diskriminaci, zvyšování státní moci a byrokracie a především dělá ženám medvědí službu. Podporujme naše matky, manželky a sestry, aby něco dokázaly, ale vymezme tuhle podporu pouze nám lidem či umělcům na jemnou sílu povzbuzování a nepodporujme ego politiků, že sociálním inženýrstvím dělají něco dobře. Nedělají.

Autor: Natálie Jahodová | středa 1.10.2014 22:43 | karma článku: 33.21 | přečteno: 1992x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 138 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 497 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4874
Je jeden způsob, jak se vyhnout kritice: nedělej nic, neříkej nic a ničím se nestaň. - Aristoteles

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...